Informare

Informare privind scrierea unui ghid pentru a invata

Cum sa slujim persoanele  cu dizabilitati!

 

Mai multi dintre noi au  hotarat sa-si exprime opinia.

Cele doua propuneri au creeat interes si consideram ca pot fi folosite impreuna.

In urma discutiilor constructive am o propunere pentru acest ghid (manual)  dupa cum urmeaza :

Cap 1 . MOTIVATIE SI NECESITATE

Aspecte din biblie si practica vietii de zi cu zi

Cap 2.  Invataminte din experiente si masuri cat mai practice posibile

Cap 3.  Exemple de “Lectii practice”in intelegerea acestei lucrari

Cap 4.  Modele de crestere a copiilor in familie

Cap 5.  Diverse opinii din alte carti sau studii de specialitate

Ma rog ca Dumnezeu sa va lumineze si sa reusim o lucrare utila pentru voluntari si pentru  cei care au dragoste pentru semenii nostri.

Astept propuneri  pentru a stabili concret forma acestui material.

Vom reveni cu date in legatura cu programul intalnirii.

 

Presedinte

 Iosif Malutan

Ghid de viață

Ghid de viață si mărturie creștina în evanghelizarea persoanelor cu dizabilități         

 

1.Pentru o lucrare eficientă în evanghelizarea persoanelor cu dizabilități

Fiecare creștin este responsabil să trăiască o viață de trimis – împuternicit al lui Dumnezeu (1Corinteni 10:31) Majoritatea creștinilor doresc să fie folosiți de Dumnezeu. Unor astfel de oameni nu le este suficient să știe că umblă pe calea creștină, ei doresc să fie eficienți și roditori în lucrarea pe care o fac pentru Domnul.

Pentru a-L sluji pe Dumnezeu într-un mod eficient trebuie să îți lași mintea pătrunsă de Cuvântul Său astfel încât să știi ce să spui persoanelor cu dizabilități   să-ți lași viața schimbată pentru a deveni o persoană de care El să se poată folosi.

Cum ne vom lăsa mintea pătrunsă de Cuvânt?

Meditând la Cuvântul Lui Iosua 1:8  ;  Ps 119:11; 1 Tim 4:16; Deut 17: 18-19; Rom 10:17

Nimeni nu poate fi un martor eficient, decât dacă Hristos este la Lucru în viața lui. El este cel care ne dă puterea și capacitatea  de a vorbi despre lucrarea Sa  continuă  în viața noastră  și a persoanelor cu dizabilități . Dumnezeu rămâne credincios făgăduinței Lui Matei 28:20 ; Ev11:6; 1Tes 5:24

Folosind  Sfânta Scriptură  Ef 6:13-17 primești călăuzire prin Duhul Sfânt Ef 5:18b, Ier 1:6-9, viața Fil 2:13

Dacă ne vom ține strâns de mana Domnului și dacă vom avea o relație permanent cu Dumnezeu, Duhul  Sfânt va face ca viața noastră de credință să fie una eficientă în această lucrare de evanghelizare a persoanelor cu dizabilități.

Despre lucrarea Duhului Sfânt în viața noastră mărturisesc curăția Gal 5:16, si puterea 2Tim 1:7 și dragostea Gal 5:25  care se văd  în viața creștinului.

Dacă suntem gata să ne ținem strâns de mana Domnului, vom avea o viață de credință eficientă spre slava Domnului Isus Hristos și noi și cei pe care îi evanghelizăm.

  1. Mărturia noastră este importantă

Oamenii vor lua exemplu de la cei ce le vorbesc  Fiți întotdeauna gata să răspundeți  oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândețe și teamă . 1Petru  3:5

Sfaturile apostolului Pavel  2 Cor 4:1-6

Obstacolele care îl împiedică  pe creștin să-l mărturisească pe Hristos  sunt: frica, teama de eșec, păcatul,  indiferența , aglomerarea  și preocuparea de alte lucruri , oboseala , mândria și lenea.

Metode de mărturisire a Evangheliei

  1. Mărturisirea personala
  2. Materiale biblice
  3. Puntea către viață este Jertfa Domnului Isus Hristos Rom 5:9, Isa 53:5

Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul  fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru. Rom 6:23

Chemarea la pocăință  și la credința în Isus Hristos

Mărturisirea  păcatelor în rugăciune

Ține minte , Domnul este bun Plâng . 3:22

Ascultă cum Domnul bate la ușa inimii tale  și vrea să intre  Apoc 3: 20

Recunoaște-ți păcatul și  mărturisește-l (1 Ioan 1.9)

Renunță la felul păcătos de viață Prov 28:13

Întoarce-te la Dumnezeu Ps 5:11-14

Rugăciunea de pocăința poate fi aproximativ aceasta : Doamne Dumnezeule ! Iartă-mi păcatele. Cred ca Fiul Tău Isus Hristos a murit și a înviat pentru mine;  cred că sângele Lui mă poate curăți. Mărturisesc pe Isus ca domn și mântuitor al meu. Doamne , întărește credința mea slabă. Intră în viața mea și schimb-o . Călăuzește fiecare pas al meu și primește-mă în familia Ta și in Biserica. Îți mulțumesc  și Te slăvesc  Dumnezeule Tata, Fiu și Duh Sfânt. Amin

Mergi pe calea pe care ai pornit  încrezându-te în Dumnezeu

  1. Creșterea Spirituală și sprijinirea noilor convertiți

Grija față de noi convertiți este un proces de ajutorare și sprijinire permanentă a credinciosului, până când el se integrează în biserica locală, se întărește spiritual, începe să se implice în lucrarea Bisericii lui Hristos și dezvoltă acțiuni concrete pentru a duce Vestea Bună la alți oameni.

Nevoile noilor convertiți

  1. Hrană spirituală – 1 Pet 2:2
  2. Protecție – 1Pet 5:4; Fapte Ap. 20:28-29
  3. Întărirea în credință – Col 2-6-7

Metode de consiliere

Consilierea spirituală poate avea durata de timp diferită ; o lună-un an

  1. Discuția consilierului cu persoana proaspăt convertită
  2. Atenția bisericii locale din care va face parte
  3. Materiale creștine Biblia
  4. Studiu biblic de încurajare pentru a trece obstacolele care apar

Lucrarea cu noii convertiți

1.Să încadreze noii convertiți în biserica locală (Evr 10: 24-25

  1. Să-I ajute să-și găsească domeniul lor de slujire (Ef.4:16; 1 Cor 12:11; Rom. 12:6-8)
  2. Să-I ajute sa își dezvolte potențialul (Gal. 4:19 ; Col 1:28)
  3. Să-I ajute să își aducă aportul lor în zidirea biserici (Mat 10:8
  4. Să-I învețe să-și împărtășească credința cu alți oameni și cu persoane cu dizabilități (Luca 5:27-29)

Dacă  veți fi credincioși în lucrarea cu noile persoane convertite , biserica din care faceți parte va crește  (Fapte. Ap 16:31)

 

Cum putem să ne apropiem de persoanele cu dizabilități

Cum putem să ne apropiem de persoanele cu handicap  care nu cunosc-L pe Domnul?

Am  cunoscut câteva persoane  cu handicap. Am dorit  să le vorbesc  despre  Domnul Isus și planul Lui de mântuire pentru fiecare om, plan care a fost dus la îndeplinire pe crucea din Golgota.

 Așa că am început să merg în vizită la aceste persoane. Când ajungeam la ei încercam să urmăresc parcurgerea câtorva pași (etape):

  1. Primul pas era sa mă prezint, să vorbesc despre mine.
  2. Pasul doi este sa-i întreb ce preocupări au? – adresez tot felul de întrebări generale , dorind să câștig încrederea lor și să le arăt că îmi pasă de ele. Foarte important este să lăsăm aceste persoane să vorbească despre ele și despre problemele pe care le au.
  3. Pasul trei întrebam ce dureri au?  Cum le-a trecut timpul de la ultima vizita? Apoi întrebam dacă au nevoie de ceva? Cei mai mulți au nevoie de apreciere, de ascultare și de iubire. Uneori  persoanele afectate de handicap au nevoie de  ajutor prin casă dacă sunt singuri si nu se descurcă la diferite treburi gospodărești.
  4. Apoi am întrebat dacă acceptă să mă rog pentru ei. Unii au acceptat, alții nu.
  5. Apoi încep să cânt, câteodată persoanele cu handicap cântau și ele cu mine. Le citesc poezii creștine. La urmă vorbim din Biblie. Explic că Dumnezeu a îngăduit boala, nu a dat-o ca pedeapsă, cum cred mulți oameni. Le spun că viața poate fi mai frumoasă daca nu-și mai plâng de milă ci încep să creadă în Dumnezeu. De multe ori venea răspunsul următor: cum as putea, nu vezi ce neputincios sunt? Atunci explicam că se poate, rugăciunea este cheia. Rugăciunea mută munții. Au promis că se vor gândi la aceasta. Unii erau foarte greu de înduplecat să accepte mesajul, alții erau deschiși și voiau să cunoască tot mai mult. Câțiva s-au întors la Domnul, alții stau pe gânduri și acum.
  6. La sfârșitul vizitei întreb dacă doresc să mai revin. Majoritatea răspund favorabil și am continuat sa-i vizitez și sa leg o relație de prietenie cu ei.

 

Cum putem să îmbărbătăm familiile care au un membru cu handicap?

Problema aceasta este una gravă și trebuie tratată ca atare. Este dureros pentru un  părinte să-și vadă copilul neputincios, sau soțul-soția  ajuns în stare de neputință. Cu ajutorul Domnului cerând multă  înțelepciune, putere de dăruire și multă iubire din partea persoanei care dorește să-i apropie de Domnul pe cei în cauză, se poate. Rugăciunea fierbinte poate ajuta ca Dumnezeu sa înmoaie inima afectata de durere.

Unii au nevoie de ajutor practic. Să oferim momente de  libertate aparținătorului  câteva ore și să avem noi grija de persoana cu dizabilități. Văzând astfel dăruirea și iubirea noastră, vor fi mai deschiși față de Cuvântul Domnului. În vizitele noastre baza este comunicarea. Trebuie să-i lăsăm pe cei pe care îi vizităm să-și spună durerea și să-i ascultăm fără să-i  întrerupem.  Apoi putem interveni și noi  vorbind, astfel încet, încet  să le câștigăm încrederea în Domnul și apoi față de noi, devenind deschiși pentru Cuvântul lui Dumnezeu. După o vreme în care  facem câteva vizite putem sa le facem invitația să vină la biserică. Stăm lângă ei la program ,îi prezentam altor membrii ai bisericii. Îi integram în comunitate. Astfel  Domnul  a lucrat la câteva inimi care s-au și botezat, deși la începutul vizitelor nu credeau in Domnul.  Unii mai stau pe gânduri și astăzi.

Chiar daca răspunsul este nefavorabil, nu trebuie sa ne lăsăm! Să mergem înainte chiar daca cerul se pare că e închis. Dumnezeu  vede tot si ne va răspunde la momentul potrivit!